Change The City, Timisoara: The Orion – o constelatie, o viziune, o Muză a Creativitatii

Photo / by Grolsch RO

Vara trecută am lansat o provocare timișorenilor, să transforme orașul prin creativitate. Am vrut ca “Change the city” să fie mai mult decât o invitație formală. Am vrut să fie o sursă de inspirație și o scenă de promovare a unor oameni talentați care prin munca lor creativă au schimbat fața orașului, au produs o schimbare în bine în cotidianul concetățenilor. Pentru fiecare dintre ei a existat la un moment dat o stea norocoasă, un moment de grație, o muză care i-a inspirat și i-a motivat să iși pună ideile în practică. Așa că ne-am gândit că orașul în sine are nevoie și el de o Muză a creativității. Viziunea e picată din cerul înstelat al Timișoarei. Mai precis din constelația ideilor street artistului The Orion.

“Fac stenciluri de peste 10 ani și sunt printre puținii artiști de stencil din România care au avut norocul să pună umărul la ridicarea/evoluția street art-ului românesc.”

The Orion strălucește în galeria artiștilor de street art încă de la prima expoziție oficială de stencil în România. Colaborările cu branduri notabile și proiecte originale au consolidat un proces continuu de transformare, de evoluție a perspectivei asupra creației în street art. The Orion se redescoperă pe parcurs, în quest-ul său de explorare a limitelor galaxiei street art.

Pământeanul Ștefan s-a născut cu ochii larg deschiși, scrutători. Ce se află dincolo de stele? Telescoapele erau jucăriile sale preferate în copilărie. Tot din joacă a primit câteva diplome de cunoștințe la concursuri de astronomie. The Orion este o constelație de șapte stele, ușor de identificat pe harta cerului. Tot pe 7 s-a născut și Ștefan – noiembrie, la ora 7 dimineața, în orașul celor 7 dealuri. Nu știați că așa i se mai spune orașului Tulcea?
O legendă grecească spune că Orion, “Vânătorul”, a fost ucis de un scorpion în luptă și apoi pus “la uscat” în cer, printre alte constelații, la porunca zeilor. Și da, coincidențele nu sunt întâmplătoare.

Astronomia, știința privitului pe cer, te învață cum să vezi lucrurile care te vor schimba complet. Ștefan oglindește în street art harta cerului și schimbă prin creația lui perspectiva asupra astronomiei.

În 2011, una dintre lucrările sale s-a sincronizat cu un moment important în lume. 50 de ani de la prima înregistrare a unei prezențe umane în spațiul cosmic și o lucrare dedicată cosmonautului care a “comis-o”, Yuri Gagarin.
Este un proiect de dimensiuni mari, amplasat sub un pod central, care a devenit în timp o prezență benefică pentru oraș. 4 ani mai târziu, oamenii încă vorbesc despre ea, o descoperă sau redescoperă și își fac poze cu ea. “The Gagarin Man” direcționează chiar în acest moment niște priviri spre stele. În apropiere se află Typo Passage al cărui TypoWall se află sub aripa de curator a lui TheOrion.
Ștefan coboară din când în când aproape de Pământ ca să facă proiecte de visual design.
L-am prins și noi și l-am ținut de vorbă ca să ne povestească cum se așează el în lumea street art-ului și printre stele, și cum s-a conturat viziunea Muzei Creativității Change The City, Timișoara:
Back Published 14 Jan 2015 Photo
0 comments
Log in to comment
Choose a cover
Choose