Awake Your Curiosity Experiment. Close your eyes. Wake up.

Other / by Grolsch RO

În fiecare zi, alarma sună la 07.30, dar îi dai snooze până la 8. Cafeaua și facebookul dau trezirea, iar apoi aluneci pe nesimțite în agitația care cuprinde ziua și dispare abia după ce soarele cade după un bloc de beton. A doua zi o iei de la capăt și aștepți weekendul cu foame de timp liber. Iar weekendul trece cu strălucirea și viteza unui meteorit lăsând locul acelorași cinci zile vitezomane din săptămână. L-V și de la capăt.

Unde dispare timpul? De ce ne scapă printre degetele cu care tastăm conversații rapide pe fb sau whatsapp și cum ne legăm mai bine pe noi înșine de lucrurile care contează adevărat într-o lume conectată și aglomerată 24/7 ? 
  De ce muzica pe care o ascultăm cu atâta plăcere ne face să închidem ochii? 
  Am făcut un experiment.

Experimentul nostru a avut următoarele ingrediente: muzică live, neuroștiință și visuals. Dar cele mai importante au fost emoțiile umane. Și pentru asta am avut nevoie de subiecți. Au primit o invitație misterioasă, zgârcită în detalii, pe care au acceptat-o cu o încredere generoasă. Le mulțumim. Într-o după-amiază încinsă de august ne-am adunat pe treptele Kubis Interactive, am făcut cunoștință și am așteptat să se facă momentul îmbarcării către ... ei bine, subiecții noștri nu știau către unde. Ne-am îmbarcat împreună într-un bus care, luptându-se cu traffic jam-ul de ora 18.00 a insistat și a reușit să părăsească Bucureștiul. Suspansul creștea. 

După o oră am ajuns la destinație. Platourile de filmare Castel Films. Cei 14 au fost invitați să pășească pe unul dintre platouri. Apăruse un indiciu: setup-ul pentru un concert cu tobe și chitare era pregătit, deci cel mai probabil urma să aibă loc o sesiune de muzică live. I-am invitat să iși ia locul, dar nu înainte de a renunța la conexiunea permanentă cu lumea exterioară – toate smartphone-urile au fost închise și depozitate în siguranță. Apoi le-am povestit câteva informații despre căștile neuronale pe care urmau să le poarte pe durata experimentului. Mai mult, la ochi au purtat o mască pentru a se concentra asupra a ceea ce urmau să audă. În spațiul cufundat în întuneric, echipa tehnică aștepta cu sufletul la gură debutul. Odată ce publicul restrâns a fost pregătit, în sală a intrat formația. Nu știm în ce moment exact au realizat invitații noștri că sunt la un concert Vița de Vie, dar cu toții au știut asta de la prima piesă, cu excepția lui Tea Ming, o participantă de naționalitate chineză și care și-a dorit foarte mult să mai ajungă la un concert Vița de Vie după ce a participat la experimentului nostru și a și reușit din câte știm. 

Magia a fost produsă de cei 14 experimentaliști odată cu primele acorduri muzicale. Noi nu am făcut decât să folosim tehnologia și arta pentru a arăta ce poate să facă mintea noastră atunci când o eliberăm de lanțurile rutinei cotidiene și de ultraconectarea la feed-ul continuu de pseudo comunicare.

Răzvan, Alina și Dani de la Studioul Aural Eye ne-au fost complici în acest experiment, alături de trupa Vița de Vie. Ei au scris software-ul care a „tradus” rezultatele monitorizării cerebrale în artă vizuală. Așadar, activitatea cerebrală a participanților era monitorizată cu ajutorul unor căști care înregistrează activitatea neuronală și care transformă emoțiile participanților în mici ecuații matematice. Altfel spus, gândurile participanților au fost transpuse în artă vizuală, plină de intensitate și jocuri de culori. 

Pentru ca experimentul să fie complet am expus participanții la o seamă de sunete din paleta cotidiană cu care ne-am obișnuit și nu le percepem ca fiind un stres emoțional negativ, deși exact asta sunt. Muzica a fost întreruptă de tonul de apel al unui telefon,de un fragment alert dintr-o știre, de o sirenă a unui echipaj de intervenție. În timp ce muzica live a produse unde cerebrale care au generat vizualuri ca o explozie de culori, aceste sunete au avut un efect contrar. 

Provocarea Grolsch a constat în redescoperirea emoțiilor și în încercarea de a-i aduce pe consumatori mai aproape de gândurile lor și de propriile emotii. Muzica are puterea de a ne trezi și a ne face să fim mai atenți la nevoile noastre.
„Relația mea cu muzica este una specială și pot să îmi dau seama că aduce lucruri frumoase în viața persoanei care o acceptă. Atunci când asculți cu ochii închiși muzica, îți este mult mai ușor să te concentrezi asupra sunetelor. Noi trăim prin muzică, de dragul muzicii, iar acest experiment a fost ca o mănușă pentru noi ca trupă, ne-a permis să fim exact așa cum suntem și să le transmitem participanților la experiment o parte din emoțiile noastre, dar și să putem vedea live care sunt reacțiile lor. Sperăm că am reușit să le ridicam un semn de întrebare și că de acum încolo vor putea să se reconecteze cu ceea ce sunt ei cu adevărat sau măcar vor încerca să facă acest lucru” (Adrian Despot – Vița de Vie)

Când închidem ochii și ne lăsăm pierduți în sunete și versuri, mintea noastră nu încetează să funcționeze, iar emoțiile trăite sunt și mai intense. Creierul nostru „își creează” propria artă, iar provocarea Grolsch a stat în transpunerea acesteia în culori și jocuri de intensitate conturate de către Aural Eye pe baza emoțiilor participanților, generate în timpul concertului susținut de către Vița de Vie. 

Close your eyes. Wake up. 
Back Published 30 Aug 2017 Other
0 comments
Log in to comment
Choose a cover
Choose